Met BIM naar een robuuster proces

Met BIM naar een robuuster proces

Sinds de introductie van de term BIM in 1987, is het gebruik van het Building Information Model (BIM) in het bouwproces steeds waardevoller geworden. Voordelen zoals minder bouwfouten, versnelling van het bouwproces en effectiever gebruik van gebouwinformatie, zijn inmiddels bewezen.

Maar nog steeds kan er in de praktijk veel worden verbeterd, ook bij diegenen die al wel met BIM werken. Wat is nu (on)mogelijk met BIM en welke rol kan BIM spelen bij het verbeteren van het bouwproces?

Het gebruik van Building Information Model (BIM) in Nederland kent de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling. Leveranciers en bouwers zijn de belangrijkste partijen geweest die hebben bijgedragen aan de inzet van BIM. Dat is op zich niet verbazingwekkend, want met name in de uitvoering en de voorbereiding daarvan kan veel mis gaan. Neem bijvoorbeeld maatvoering. Als de maatvoering op de tekening tijdens de uitvoering niet blijkt te kloppen, moet alles opnieuw met alle vertraging en extra kosten die daarmee gepaard gaan. Maar als de maat van de trapsparing in de prefab-betonvloer en de maat van de trap zelf uit dezelfde bron zouden komen, en als die maten zonder tussenkomst van foutgevoelig menselijk handelen op de werktekening terechtkomen, kán het daar niet meer fout gaan.

Lees het volledige artikel in het cement vakblad of op cement online.

About the Author