Samenwerking als driver van innovatie

Samenwerking als driver van innovatie

PPS-contracten zijn een blijvertje, concludeerde Gebiedsontwikkeling.nu vorig jaar al*, zij het vooral in light-vorm, bij overzichtelijke woningaantallen. Dat werd bevestigd op de PPS Praktijkdag die 10 december plaatsvond, met als toepasselijke locatie de Kromhout Kazerne in Utrecht, het grootste DBFMO-huisvestingsproject in Nederland. De dag stond in het teken van het delen van kansen om innovatieve methoden, technieken en samenwerkingen onderdeel te laten uitmaken van de publiek-private samenwerking om zo meer rendement en kwaliteit te behalen.

Lessen uit “Samenwerking als driver van innovatie”

  • Samenwerking aan het begin van het proces kan leiden tot innovatieve ideeën, mits daar ruimte voor geboden wordt;
  • Zorg dat de juiste kennis en expertise zo vroeg mogelijk bij elkaar komen in het proces, zowel de “harde” technische kant als de “zachte” procesmatige en menselijke kant;
  • Denk van te voren goed na over de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen om duidelijkheid te scheppen en om roldiscussies gedurende het proces te voorkomen.

Harry Sterk

Harry Sterk

Publiek-private samenwerking en ESCo’s (Energy Service Companies) zijn geen eendagsvliegen, aldus Harry Sterk, directeur van PPS Netwerk Nederland. Redenen hiervoor zijn dat de mankracht en in-house expertise van organisaties steeds beperkter wordt, budgetten steeds vaker onder druk komen te staan, de opgave steeds ingewikkelder wordt en technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Daardoor is het noodzakelijk om samen te werken, dikwijls met nieuwe partners. Daarbij komt dat (ruimtelijke) oplossingen steeds meer worden aangeboden op basis van langdurige prestatiecontracten, waarbij het nu dus ook mogelijk wordt om in duurzaamheid en kwaliteit te investeren. Volgens Sterk reden te meer om te onderzoeken of samenwerking als driver kan dienen bij innovatie. Kijk daarbij niet alleen naar DBFMO-contracten, maar ook naar allerlei tussenvormen voor verschillende opgaven variërend van nieuw- en verbouw tot energietransities en ICT-oplossingen. Een impressie van de dag, met twee gebiedsontwikkelingsprojecten voorop.

Lees verder op gebiedsontwikkeling.nu

About the Author